Δεν καταλαβαίνει η τρόϊκα, λένε οι ειδήσεις, γιατί ανεβαίνουν οι τιμές στην Ελλάδα, παρά την άγρια φορολογία.
Μα ποιά σχολή τελείωσαν οι άνθρωποι; Δεν καταλαβαίνουν ότι οι εναπομείναντες έμποροι και οι πάροχοι υπηρεσιών, όσο βλέπουν τον τζίρο τους να μειώνεται δραματικά, τόσο ανεβάζουν τις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών, λόγω και ανυπαρξίας ελέγχου, γιά ν΄αναπληρώσουν την χασούρα τους;
Αλλά κι αυτό πόσο μπορεί ακόμη να κρατήσει; Οπότε καραδοκεί, όπως και στην κατοχή του '40, ο μαυραγοριτισμός.
ΜΠΕΡΚΕΤΙ Η...ΕΥΔΑΠ!
Οι βροχές του Θεού γέμισαν τους ταμιευτήρες και τις τσέπες της ΕΥΔΑΠ. Έτσι, αποφασίστηκε από την διοίκηση της εταιρίας να χορηγηθεί μείωση στα τιμολόγια κατά...ένα ευρώ στην καλλίτερη περίπτωση και στις μικρότερες καταναλώσεις.
Σ' αυτή την χώρα φαίνεται ότι δεν ντρέπεται πιά κανείς.
ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
Μία τηλεπαρουσιάστρια ειδήσεων της ΝΕΤ, με μαύρα μαλλιά και μαύρα σαρακίνικα μάτια, συμβάλλοντας στο κατά δύναμιν στην κακοποίηση της γλώσσας, το επίρρημα " έως" το λέει "εώς", περνώντας αυτομάτως στο πανελλήνιο την ορθογραφική στρέβλωση. Η λέξη εώς(η) σημαίνει αυγή, εξ ού και ο Εωσφόρος. Τό επίρρημα είναι έως=μέχρι.
Μιά άλλη δημοσιογραφίνα του EXTRA βαρβαρίζει λέγοντας "άνηκε" αντί "ανήκε. Άλλος τηλεοπτικός αστέρας λέει: "Διαρρέεται από το Μαξίμου..."
Αλλά το ρήμα είναι "ρέω" και είναι αμετάβατο. Δεν υπάρχει ρήμα "ρέομαι.
Οι δημοσιογράφοι των ηλεκτρονικών ΜΜΕ επιμένουν στην ακριβεστάτη ηλικία του δράστη ή του θύματος και λένε: "Ο τριανταδιάχρονος", "ο εικοσιδιάχρονος" κλπ.
Αλλά λέξη" διάχρονος" δεν υπάρχει. Λέμε "το φωνήεν είναι δίχρονο", "ο γιός μου είναι δίχρονος" και όχι διάχρονος. Η περίοδος είναι δίχρονη και όχι διάχρονη. Η μηχανή είναι δίχρονη και όχι διάχρονη.
Αν λοιπόν οι ηλεκτρονικοί δημοσιογράφοι θέλουν τόσο πολύ να πούν την ακριβή ηλικία του δράστη ή του θύματος και δεν τους πάει να λένε "σαρανταδίχρονος", ας πούν την ηλικία περιφραστικά: Ο ηλικίας σαράντα δύο ετών δράστης...κλπ Αλλά όχι να κατακρεουργούν την γλώσσα επειδή έτσι τους γουστάρει.
Άλλη σοβαρή κακοποίηση: Τόσο στους τίτλους-τρέϊλερ των τηλεοράσεων όσο και στον τύπο, η λέξη "καινούργιος¨γράφεται πιά "καινούριος".
Αλλά η λέξη είναι σύνθετη, από το επίθετο "καινός = νέος και το ουσιαστικό "έργον".
Έτσι λοιπόν το "γ" πρέπει να διατηρηθεί υποχρεωτικά, διότι διαφορετικά τον ενεργό πολίτη θα τον λέγαμε "ενεριό", τον κακούργο, "κακούριο" και τον υπουργό, "υπουριό".
Όσο για τον "πρωθυπουριό". τι να πω; Καληνύχτα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου